Ευκαιρίες και αντιμετωπίσεις για την κοινωνία
Ευκαιρίες και αντιμετωπίσεις για την κοινωνία
Πολλά είναι τα οφέλη που μπορεί να φέρει η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.) στον κοινωνικό τομέα στο εγγύς μέλλον, σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η διοίκηση του δημοσίου, και τις σημαντικές προκλήσεις που θα εγείρει σε θέματα όπως η δημοκρατία, η ασφάλεια, οι προσωπικές ελευθερίες, η απασχόληση και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα οποία εξέτασαν ειδικοί από διάφορους τομείς γνώσης σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα της Αριστεράς στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου.
Αμφιταλαντεύοντες
Μια έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών και Τεχνολογίας Συμπεριφοράς δείχνει ότι από το 2015 περισσότερα από 25 εκλογικά αποτελέσματα παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί από τη μηχανή αναζήτησης Google.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα αναζήτησης Google μπορούν να επηρεάσουν τις προτιμήσεις του 20% των διστακτικών ψηφοφόρων, χωρίς αυτοί να συνειδητοποιούν την επιρροή που δέχονται – σε κάποιες δημογραφικές ομάδες, αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 80%.
Η κρυφή οικολογική επιβάρυνση της τεχνολογίας
Πέρα από την εξάντληση των ορυκτών πόρων και την καταστροφή των δασών λόγω της εξορυκτικής διαδικασίας που απαιτείται για τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, υπάρχει επίσης σημαντική κατανάλωση νερού.
Η εκπαίδευση αλγορίθμων για τέτοια εργαλεία απαιτεί ισχυρούς υπολογιστές, τοποθετημένους σε κέντρα δεδομένων.
Αυτές οι τεράστιες υποδομές χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες νερού και ενέργειας για την ψύξη των μηχανημάτων.
Συνδυασμός δημόσιων δεδομένων και ακαδημαϊκών ερευνητικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκε για να υπολογιστεί η ανάπτυξη της χρήσης ψηφιακών δεδομένων στην Ευρώπη μέχρι το 2030 και να εκτιμηθεί το οικολογικό τους αποτύπωμα.
Η χρήση αυτών των συστημάτων δεν είναι ασήμαντη και περιβαλλοντικά ουδέτερη, απαιτώντας χιλιάδες τεράστια data centers για την αποθήκευση και διαχείριση των πληροφοριών.